17.5.2015 - 20 שנה לקיום חוק ביטוח בריאות ממלכתי
בריאות הציבור מס' 1-5 בריאות הציבור מס'
בריאות הציבור מס' 6: על עודף פמיניזם ויחידת קרקל
על הומסקסואלים והומוסקסואליות (14 יוני, 2015)
235254
משהו על בריאות - 2.7.2015
חוכמת הגוף. - שני תחומים בהם גישות הפוכות הן שוות ערך.
נשימה - יש מי שמאמין שהמרכיב החשוב בנשימה זה למלא את הריאות אוויר צח. אוויר צח זה ריבוי חמצן בו, אולי אפילו אוזון, וכל חומרי הריח שפולטים צמחים. למען זה כדאי להגדיל את נפח בית החזה וקיבולת הריאות, ואח"כ לפי הצורך האישי, בעיקר לפי הפעילות, אדם ממלא את ריאותיו אוויר צח.
שיטה הפוכה לגמרי היא דווקא שיטת בוטיינקו. שיטה זאת גורסת שממילא יש בגופנו עודף חמצן, ולכן הדגש בשיטתו זה דווקא להגדיל את נפח הנשיפה ולהגיע למצבים של עודף CO2. הנה שתי גישות שונות. אחת משבחת ריבוי חמצן והשנייה ריבוי CO2.
תחום אחר הוא תחום ההליכה. גם כאן יש שתי גישות ושתיהן נכונות, אך צריך לשאול למי ולשם מה.
אני מדגישה הליכה בקומה זקופה, בנפח בית חזה מוגדל, והדגש הוא להתחיל בנעיצת עקב ולגלגל אח"כ את כף הרגל קדימה. זה על מנת לשפר שיווי משקל. אם אני הולכת כך שהאצבעות מקדימות את העקב, אני עלולה להיכשל וליפול.
גישה הפוכה משתמשת במקלות נורווגים. שיטה זאת מדגישה הטיית הגוף קדימה, וכמעט ללא מגע של העקב. הטיית הגוף קדימה מאפשרת הליכה יותר מהירה ובטוחה. המקלות מאפשרים גם חלוקת עומס והקלה על הברכיים ועמוד השדרה.
הנה שתי גישות שונות, אחת מדגישה זקיפות קומה והתחלת הצעד עם העקב, והשנייה מדגישה הליכה נוטה קדימה תוך הישענות על מקלות. תמיד טוב שיש גישות שונות ומתחרות.
30-07-2015
עקב העיוורון שאחז בי בשנים האחרונות אני רוצה לדבר על המבנה המופלא של העין
31-08-2015
על "הקוטב הדרומי" של מערכת העיכול
על תרופות
9-10-2015
הגענו לתאריך המדויק שנקרא "אחרי החגים"
אני רוצה לדבר בנושאי בריאות שזה התחום החביב עלי.
המערב כולו וגם ישראל שבויים בעולם הזה של מחלות ותרופות. תרופות כימיות. עשויות בתעשייה עתירת טכנולוגיה ונכסים וסוגדת לכסף. המשותף לכל התרופות שלכולן יש תופעות לוואי המבקשות המצאת תרופה לתופעות הלוואי ואח"כ לתופעות הלוואי של אלו.
מדוע המדענים שממציאים את התרופות לא עומדים על כך שלתרופה לא יהיו תופעות לוואי? כי אז יתייבש מעיין הכסף.
אז מה כן? להבנתי יש אפשרות אחרת: להשפיע על התנהגות כזאת שתפחית נזקים לבריאותנו. אתן שתי דוגמאות: האחת זיכתה את בעליה בפרס נובל: תרופה המתמודדת עם תולעי חוטים. תולעים אלו נמצאות כמעט בכל מקום אבל בעיקר בנהרות באפריקה ואסיה ומועברים לכל מקום ע"י נדידת החולים. העולם עכשו כפר גדול ומחלות מופצות בקלות. מה האפשרות האחרת? אפשר היה לייבש את כל אותם בתי גידול לתולעים אלה ואז היה קל יותר למנוע את הפצתן. כמו שייבשו אצלנו את הביצות ובהן היתושים נושאי הקדחת. וכמו שהדברנו פעם את מחלת הלישמניה (היום היא חוזרת). המפתח היא התנהגות בני אדם.
דוגמה נוספת איך התרופות גורמות למחלות: מאמר של רופא שהוא מומחה לסכרת וגם נסיין נלהב של תרופות נגד סכרת. האיש היקר הזה הטיף שנים להזרקת אינסולין. עכשו קראתי מאמר שלו על תרופות חדשות שעוקפות את האינסולין. מסתבר שהאינסולין הטבעי, שנוצר בתאי הבתא שונה מהאינסולין המוזרק התעשייתי. האינסולין המלאכותי גורם להשמנה יתרה, ההשמנה מגבירה את סכנת הסכרת. התרופה החדשה עוקפת את הלבלב ומבוססת על הרעיון שהסוכר לא ייספג בכליות. הכליות שלנו תפקידן לסנן את הדם מתרכובות החנקן שנצמאות בחלבונים ועוד, כדי להפרישם בשתן, ומחזירה לדם את שאר החומרים כדוגמת הסוכר. התרופה החדשה תמנע את החזרת הסוכר לדם. אבל הסוכר העודף שיצטבר יגרום לנזק לכליות ונזק לשכנים של הכליות שנמצאים בחלל הבטן וחלל האגן.
ואז יחפשו תרופה חדשה כנגד נזקים אלה...
אז מה כן לעשות? להבין שתזונה היא מקור גדול לסוכרים. צריך להקפיד ולאכול נכון ולשמור על משקל נכון, ואם עלינו במשקל, להוריד אותו ע"י אכילה נכונה והתנהגות תנועתית. לא ע"י תרופות.
על סקס וגווניו המודרניים
9-10-2015
הנושא היום הוא סקס.
לכל דור יש יחס קצת שונה למושא חשוב חיוני ויפה זה.
אני לא ממחברי המנואל שנקרא DSM, התנך של הפסיכיאטרים. מה הוא מחדש בתחום הסקס? למשל שההומוסקסואליות שהייתה במהדורות קודמות מחלה ואח"כ סטיה, כעת היא פעילות אנושית לגיטימית לגמרי.
ה"גאים" שלנו מסתובבים בחוצות הערים ומגייסים צעירים ומבולבלים במעין תנועת נוער. פעם תנועות הנוער עסקו במשימות לאומיות חשובות ויפות, היום בטיפוח הומוסקסואליות.
אני נשארת בנחשלות שלי וסבורה שמיניות תקינה הרשומה בכל תא ותא בגופנו היא מטעם הקדוש ברוך הוא, וסבורה שאם לאנשים יש צרכים מיניים נוספים זה בסדר אבל רק כל עוד הם עושים את זה בצנעת ביתם וכל עוד זה לא מזיק לאחר.
עכשו יש גם בעייה חדשה בתחום הסקס: הפמיניזם שהייתה תנועה חשובה מאד כל עוד דרשו שוויון זכויות (ושוויון חובות ע"פ יכולות) היה מוצדק מאד. אבל שוויון זכויות איננו שוויון מכני. מבנה גוף האשה שונה ממבנה גוף הגבר ביכולת לשאת במאמצים ועומסים. כעת הפמיניסטיות כל כך התחזקו ויצר אופנה לחטט בעברם של האנשים ולשפוט אותם היום על סמך זכרונם מלפני 40 שנה או עשר שנים...
ועוד ועוד...
DV-2015-11-14-111517 מוצ"ש
(*) על אף סתום ומה עושים אתו. לנשום דרך האף ולסגור את הפה!
(*) ועל תופעת ההומוסקסואליות. ההטרוסקסואליות היא תנאי לקיום המין האנושי. המודרנה הביאה דברים חשובים אבל גם קילקלה. האופנה היום היא להועיל לפרט על חשבון הציבור. אנלוגיה בין הומוסקסואליות לבעיות עיניים ועיוורון.
ד"ר אילנה צור על ענייני בריאות
ההבדל בין מחקרים אוניברסיטאים לחכמת הגוף
28-נובמבר 2015
משהו על בריאות. יש היום שגשוג למחקריאדה, השכלה גבוהה, מכללות, אוניברסיטאות ובוגריהן. יש אינפלאציה בדוקטוראטים. השופט ברק טען שהכל שפיט והאונברסיטאות טוענות שהכל חקיר. מה שונה בדוקטורטים לעומת חכמת הגוף (בנושאים הקשורים לאדם). המחקרים האוניברסיטאים מאד מאד מדויקים, מבוססים על סטטיסטיקה, ואח"כ שוכבים על המדפים ומחכים שמישהו יגלה אותם. לעומת זה, ההמצאה המדהימה שנקראת אדם, כולה יישומית, מכילה מערכות המזהות שינויים, לא ביחס לאיזשהו תקן אלא ביחס לצורך האמיתי באותו רגע, ומייד מתכננת ומבצעת פעילות מתקנת. חכמת הגוף איננה מתמצית רק בזיהוי הבעייה אלא גם במציאת תיקון.
על עור האדם
(שתי שיחות שנקטעו בגלל צלצול טלפון)
3-דצמבר-2015
DV-2015-12-03-094611
אנחנו לא די יודעים להתעניין בדבר המופלא הזה שנקרא אדם ואיך הוא בנוי. על חוק השכנות הטובה, טופוגרפיה של מבנים ואברים. היום אני רוצה להתחיל בטופוגרפיה כללית. נתחיל בעור. העור הוא המבנה היחידי שלא שייך למערכת כי הוא מערכת לכשעצמה.
למה יש לו שלוש שכבות? מה חלוקת התפקידים ביניהם?
השכבה העליונה - האפידמיס, זאת שנוגעים בה. זאת שנרטבת ראשונה, התאים צמודים זה לזה כך שחומרים לא יכולים לחדור לשכבות העמוקות יותר. הרפואה החדישה שברה כלל זה ומחדירים חומרים ותרופות דרך העור, ובכך הפכו את אותה שכבה לקן חדירה. אם מאפשרים לשכבה זאת להחדיר חומרים ותרופות, גם חומרים בלתי רצויים חודרים. התוצאה היא יותר ויותר אלרגיות דרך העור. האפידרמיס מצויד בשיער או פלומה, שבבסיסן בלוטות השומן שמשמנות את השערה ובעזרתה משמנות את העור ומסייעות בכך לאי חדירות. בעור יש גם פתחים, פתחי בלוטות הזעה. בלוטות אול מגינות עלינו בפני טמפרטורה גבוהה. האפידרמיס משמש גם לבליעת קרינת השמש, מונעים בכך חדירת אותה קרינה לשכבות עמוקות יותר, ומנצלות את אותה אנרגיה לייצור וויטמין D מפרו-וויטמין D.
השכבה האמצעית של העור שונה מתאי הציפוי. השכבה האמצעית כולה רקמות חיבור - חלבונים - 3 סודים של חלבונים. רקמת חיבור (בניגוד לרקמת ציפוי) יש ריחוק בין תא לתא, ובין התאים - חומרים שונים. חומרים אלו משמעותיים לאיפיון הריקמה. במקרה של העור, החומר הבין תאי הוא אחד מבין 3 סוגי חלבונים: אלסטין, קולגן... (הטלפון מצלצל...)
... החומר הבין תאי, אלסטין, קולגן, והשלישי הידרטן, קושר סביבו כמה סוגים של נוזלים. הקולגן יוצר רשת שעוטפת כל קבוצת שרירים ומאפשר לשריר להתכווץ ולהתרופף ולהניע מיפרקים.
ועוד...
חוק השכנות: העור, שיר לשריר והעצמות
4-דצמבר-2015
חוק השכנות הטובה. בשיחה הקודמת דיברתי על העור בעל 3 השכבות. עכשו שיר השרירים. גם רקמת השרירים מאורגנת ב- 3 שכבות. הרובד התת-עורי עשוי שרירים ארוכים וגדולים. בזכות זה הם יכולים לבצע תנועה גדולה וגם תנועה נמרצת. בעזרת השכבה הזאת, התת עורית, אנחנו גם מבטאים רגשות מכל הסוגים. הרובד האמצעי והעמוק גם הם שותפים. השכבה התת עורית יוזמת, אך הרובד האמצעי מייצב את התנועה הגדולה. הרובד הפנימי בנוי משרירים קצרים שעוטפים את המפרק עצמו, כך שהשכנות בין שתי עצמות סמוכות תישמר.
השרירים הגדולים התת-עוריים גם מתעייפים בקלות ונהיים רפויים, ואז מאפשרים לתאי שומן לחדור אליהם, ואז השומן דוחק לצדדים את רקמת השריר ומפריע לפעולתה. בשרירים הקצרים של השכבה האמיתית כמעט לא מתיישבים תאי שומן כי שרירים אלו כל הזמן בפעילות.
השרירים מבצעים תנועות רצוניות או אוטומטיות. הרובד העמוק הוא גם האזור בו אנו נוצרים רגשות, בעקר רגשות שאותם אנו לא מעוניינים להביא לידי ביטוי. כאשר שרירים אלו עובדים ביתר בגלל מצוקה רגשית, או אז שרירים אלו מקרבים מדי עצם לשכנתה, ואז מתחילה שחיקה של הסחוס בקצות העצמות הבונות את המפרק, ואם שחיקה זאת מתמידה נגרם גם נזק לעצמות.
ועוד...
עקרון השכנות - הראש
12- דצמבר 2015
(2 הקלטות, הראשונה נקטעה בגלל צלצול הטלפון)
תמצית:
אהבתי העיקרית - הכרת האדם. התחלתי לתאר את המבנים הבונים את האדם - טופגרפיה.
בטופוגרפיה כללית - איפה שלא נביט באדם תמיד נפגוש את העור על 3 שכבותיו. תמיד יש משמעות לשכנות בין 3 השכבות. השכבה העמוקה ביותר - התת עור, דבוק היטב לשכבה העליונה מבין השלוש של השרירים. הרובד החיצוני של השרירים הוא בעל תנועות ארוכות וגם מתעייף מהר וגם נוצר רגשות. השלד גם הוא בנוי 3 שכבות: העצם הצפופה, העצם הספוגית ומעטפת העצם הרשתית - הרצועות שמחברות עצם לעצם. כדאי להסתכל במפות אנטומיות! אין לשכוח גם שבתוך העצם הספוגית מיוצר הדם. כל חלל קטן עטוף רקמה המטופואתית - רקמה היוצרת דם. עצמות הן הרקמה הכי דינמית, כל 4 שעות התאים מתחלפים.
עד כאן הטופוגרפיה הכללית. נעבור לטופוגרפיה האזורית. 5 הם האזורים הבונים את האדם: הראש, הצוואר, בית החזה, הבטן והאגן, הידים והרגליים. כל אזור כזה אומר מה נעים לו, איך להגן עליו ואיך לשמור על יופיו ובריאותו. נתחיל לתאר את הראש - בדרכי: שני אזורים עיקריים לראש: הגולגולת ואזור הפנים וכל מה שבהם. נתחיל באזור האחורי, קופסת המוחות והגולגולת. לגברים נטייה להתקרח. אצל נשים הקרחת נדירה, תהליך נשירת השיער הוא בד"כ איתות שמשהו משתבש. השכבה העליונה של העור - האפידרמיס - מעל הגולגולת הוא פחות חשוב,...(צלצול טלפון).
...דיברתי על העור שבקודקוד, ועכשו הגעתי לשלד. מרגש ממש להחזיק עצמות גולגולת. יש שם חמישה אזורים, בכל אזור חצי ימני וחצי שמאלי: עצם המצח, עצם הקודקוד, עצם הצדע, עצמות העורף, כל אלו התקרה והצדדים והצד העורפי. ברצפה יש שני זוגות עצמות. פרופ' אופלג'ר (John E Upledger) גילה שבין עצמות הגולגולת, בתפר הזה, יש תנועה מזערית שעושה מסאג' לשלושת הקרומים שעוטפים את המוח. המסאג' הזה משפר את הזרימה של הנוזל הבין קרומי. אותו אופלג'ר גילה שהדופק בין קרומי המוחות שונה מהדופק של הלב. על בסיס דופק מיוחד זה הוא פיתח שיטת תרפיה מיוחדת: קרניו-סקראל תראפי (CST ). רציתי להצדיע כאן למשהו שלא לגמרי מוכר. העצמות שבונות את רצפת הגולגות, סוגרות את קופסת המוחות, ויש בה עצם המכילה פתחים לעצבים שמרשתים את אברי הפנים. עכשו כמה מלים על הפנים: העור. כולנו יודעים, שעור הפנים משקף את כל האמיתות ההוליסטיות: בריאות גוף, בריאות הרגשות, וגם את שיקול הדעת, השכל. עור הפנים מסגיר את ציר הזמן, קצת את הגנטיקה, וגם ציפיות שלי מעצמי, כי היום יש כ"כ הרבה טיפולי עור למי שלא מרוצה מאיך שהוא נראה. כל שכבה בעור מלמדת על איכותה. על השכבה העליונה אנחנו מורחים את כל המשחות, השכבה האמצעית, זאת עם האלסטין והקולגן נוטה לאבד את האלסטיות ונוטה להיות נפולה ומתמלאת תאי שומן. עכשו הגעתי לשרירי הפנים. רובם רצוניים, אבל יש בהם משהו ייחודי: רק בפנים (וגם באזור האגן) יש 7 שרירים טבעתיים: זוג בעיניים, זוג בנחיריים, זוג סביב לאוזניים, והפה. פאולה גרבורג פיתחה שיטה שנקראת: "סוד השרירים הטבעתיים". בעזרת כיווץ אותם שרירים, כל השרירים נענים לכיווץ והרפייה של אותם שרירים טבעתיים, וכך ד"ר גרבורג ריפאה הרבה בעיות של המערכות הפנימיות.
עצמות הפנים, כולן עצמות דקיקות, אך כמו תמיד בהיקפן עצם צפופה ובמרכזן עצם ספוגית המייצרת דם. כדי שעצמות הפנים תהיינה קלות יש בהם חללים, סינוסים. אחרי דלקת, הסינוסים נוטים להתמלא בנזלת, מוגלה, ולפעמים הציפוי של הסינוסים מתגונן ומתחיל לייצר פוליפים שהם התרופפות של הציפוי הפנימי ואם לא מטפלים בהם הם מתרבים, ומקשים על יצירת הדם ולפעמים מגיעים לצורך בניתוח של קילוף אותם פוליפים. אפשר למנוע זאת אם משתמשים בפתחי הגוף לדברים שלשמם נולדו: הפה נועד להכניס מזון ולהוציא מלים חכמות. האף נועד כדי לנשום אוויר צח, וכתופעת לוואי גם להריח. חוש זה קיים רק כל עוד אנחנו מאפשרים לאוויר לזרום דרך האף, ז"א כאשר האף אינו סתום בנזלת לא מטופלת או פוליפים לא מטופלים. האף מטייב את האוויר ב- 4 אופנים: מחמם, מרטיב, מסנן את האוויר מאבק לסוגיו השונים ומחטא. אם נושמים בפה פתוח ולא דרך האף מתחיל תהליך של ייבוש חניכיים שמחלישות את השיניים, הרוק מתייבש ובכך נמנעת פעולתו האנטיביוטית ועוד. לנשום בפה סגור היא מצווה כפולה! בין הפה והאוזן יש צינור שמאזן לחץ הדם בעור התוף. באוזן עצמה שני אברים מאד חשובים: איבר השמע ואיבר שיווי המשקל. מכיוון שאנו מדברים על שכנות טובה, כל מה שקורה בחלל הפה משפיע חזק על השכן מלמעלה, חלל האף, והשכן עוד יותר למעלה - קרומי המוחות. בימינו סומכים בעיקר על חיסונים. לדעתי, ה"חיסון" הכי טוב הוא הבנה טובה של האזור הזה, והתייחסות מכובדת לכל פתחיו ע"פ תיפקודם. חשוב מאד גם לשמור על טמפרטורה נכונה של כל הפתחים הראש, ובייחוד חלל הפה.
הגעתי לצוואר, על כך בשיחה הבאה....
על חיסון, חיסונים והמערכת החיסונית
30-דצמבר 2015
מדוע לא כדאי להתחסן נגד שפעת, חכמת הרופאים כנגד חוכמת ההמונים, התנהגות נכונה ועוד
עוד על המערכת החיסונית, מערכת הלימפה והנזק שבקבלת חיסונים
א. בעקבות כנס גרנטולוגיה, ב. על ווירוסים
DV-2016-02-06-082623
מוצאי שבת, 6.2.2016
בשבוע שעבר הייתי בכנס לגרנטולוגיה. מאד מעניין. נראה לי שאני הייתי הגרנטינה היחידה, אחרי שהייתי הישיש, הקשיש והבקשיש.
תוחלת החיים הייתה מטרה. מושג מקודש, משמעות. אני חושבת שלא הרפואה מאריכה את החיים. מה שמוסיף שנים לחיים זה בעיקר תנאים סוציאליים. התרומה של הרפואה, (לא של הרופאים, שהם בעיני מלאכים), היא מורכבת והיא חוטאת ב- 3 אופנים:
א. במקום לקצר סבל - מוסיפים סבל, בשני הקצוות של החיים, בלידה ובזקנה. אנשים זקנים שמתים למות - חיים כמתים.
ב. התרופות והמיכשור הרפואי - כל שנה ממציאים תרופות חדשות, כולן לא מרפאות מחלות ולכולן תופעות לוואי.
ג. הרפואה מעמידה את עצמה כאמת מוחלטת, כתחום שאין עוררין עליו ועל תרומתו. לדעתי לכל סוגי הרפואה האלטרנטיבית יש יותר יתרונות, אולי פחות פרסום.
ועוד,... על וירוס ה- ZIKA ווירוסים אחרים...
שתי תרומות משמעותיות לבריאות על ידי אנשים חסרי השכלה רפואית פורמאלית
חול המועד פסח יום ג, 26.04.2016
ככל שאני חושבת יותר על ריבוי התרופות ונזקי תופעות הלוואי - על החידושים וההתחדשויות סביב אותן תרופות - ככל שקוראים על הנסיון האנושי ליצור אדם חדש בשיטות חדשות ומדהימות - אני חוזרת לשאלה מה תורמת ההתנהגות האנושית. הייתי גם רוצה שיחזירו את הכבוד למוות וגם לקיצור הסבל.
בסופם של כל החידושים וההמצאות נראה לי שנכון לחזור ולבחון את התנהגות האדם.
אני רוצה בשיחה זאת לדבר על שני דברים:
סיפור אחד נוגע לקלציום אמורפי. בחור, חקלאי חסר השכלה פורמלית בהשכלתו, יוסי בן שחי בערבה, עלה על הרעיון של קלציום אמורפי. מסתבר שישנם סרטנים שמייצרים קלציום אמורפי בסדרי גודל ננומטריים החודרים לתוך התא ומשנים שם את ה- ph, כתוצאה מכך תאים סרטניים חוזרים להיות תאים רגילים, תהליך דלדול העצמות נעצר, שברים מתאחים בקלות ועוד.
סיפור אחר שמצאתי ב- NEXUS עוסק בתועלת הרפואית שמתקבלת מהטייה קלה של המיטה. הרעיון הוא של אנדרו פלטשר, גם הוא ללא השכלה רפואית פורמלית, והוא טוען למספר רב של יתרונות רפואיים הנובעים מהטייה קלה של המיטה כך שהראש יהיה גבוה קצת יותר מהרגליים.
ראה, למשל, כאן:
http://www.sleephealthy.com/sleepsolutions/inclinedbedtherapy.shtml
http://inclinedbedtherapy.com/
https://www.youtube.com/watch?v=u3D7tBQfCxQ
DV-2016-04-22-072043
בריאות, אחריות וסוף החיים
ערב שבת וגם ערב ליל הסדר - חזרה למגרשי הביתי על בריאות
בריאות היא עניין של אחריות. אחריות אישית. כל המודרנה שקיימת - בתרופות, במיכשור, בטיפולים, הוא עולם אדיר של חקר ואין לו סוף. אבל אחרי ככלות הכל, לגבי הפרט זהו עניין של חינוך וחינוך לאחריות.
כרגע האופנה בתרופות היא תרופות ביולוגיות, אך גם להן יש תופעות לוואי ואין תחליף אמיתי לחוכמת הגוף והגוף יודע לטפל במכאוביו אם אנחנו לא מקלקלים ע"י התנהגות לא נכונה.
ההתנהגות נשענת על חינוך וזה קשור לאחריות. אפילו בעידן שהגנטיקאים מבטיחים ניסים ונפלאות. ובאמת יש לגנטיקה הישגים מדהימים, כמו למשל זיהוי הגן שגורם למחלה, CF למשל - אבל קשה להחליף את הגן ואף גן לא פועל לבד, תמיד כתזמורת מדהימה. אני לא חושב שקידמו בגנטיקה הומאנית משהו חוץ מהרבה אשליות. בסופו של דבר צירפו לזה את האפיגנטיקה שפירושה שליטה על הביטוי של הגנים בעזרת התנהגותינו.
ובהמשך לרצון לחיות ולהיות בריא - בשבוע שעבר האוניברסיטה העברית כינסה כנס בנושא סוף החיים. סוף סוף מישהו מדבר על סוף הדרך שגם זה עניין התנהגותי.
בישראל קדושת החיים נתונה להרבה פירושים. חכמי הדת אסרו על קטיעת חיים בשום דרך, גם כאשר אתה כבר לא בן אדם, מנותק מכל מציאות - בכ"ז ע"פ הדת אסור לקטוע את החיים.
להבנתי - מושג קדושת החיים הוא גם לכבד את החיים וגם לכבד את המוות. אסור למשוך את החיים יותר מדי וצריך לקבל את המוות באותו כבוד כמו שאנחנו מכבדים את החיים.
סיפר לי איש ששקע בחובות של מליון וחצי כדי להכניס את אמו למוסד שבו מטפלים בה, רוחצים אותה, מזיזים אותה, מפשיטים ומלבישים אותה, מאכילים אותה והיא אינה מרגישה כלום ואינה מחוברת לסובבים אותה. האם זהו טיפול מסור? אף אמא לא הייתה רוצה, בעודה בהכרה מלאה שזה יהיה סופה!
מדוע אותה רפואה שנשבעה להפחית סבל - מאריכה חיים ללא תוחלת? מודע לא לתת כבוד לרצונו של האדם? אנחנו מעוותים את המושג של קדושת החיים בכך שאנחנו מאריכים חיים ללא טעם בניגוד לרצונו של האדם!
DV-2016-05-07-220417
יום א' 8 מאי 2016
הרהורי כפירה בנושאי בריאות ודרכים אליה.
ברפואה קונבנציונאלית הרעיון הוא תרופות ומיכשור שמגלה בזיהוי מוקדם בעיות ואח"כ גם מנסה לטפל בהן כמו צינתור כלי דם, וכו'.
לגבי תרופות, כלל, לא קיימת שום תרופה שממש מרפאה, מתקנת ממש בעייה רפואית. כמו כן - לא קיימת תרופה ללא תופעות לוואי. חוץ מזה אי אפשר להתעלם מהאספקט הכלכלי שממריץ את חברות התרופות לצאת עם תרופות חדשות ללא מניעת תופעות הלוואי.
לעומת זה - הגישה האלטרנטיבית, זאת של המזרח, נראית לי הרבה יותר נבונה, חסכונית, ומועילה.
ועוד - הרהורים על החשיבות המופרזת של זיהוי מוקדם.
DV-2016-05-23-080454
האם אנו זקוקים לעוד בית חולים בנגב.
אחרי ההשתפכות שלי על בוגי, אני רוצה לדבר על בריאות בתפיסה אחרת
לפני שבוע היה כנס במצפה רמון.
מדי שנה יישובי הפריפריה הדרומית מתכנסים בכדי להתריע על אפלייה כמו תיקצוב ראוי לתורנות לילה, לרופאים מקצועיים, לטיפת חלב. לא ייתכן שתל אביב תהיה מתוחזקת אחרת מאשר הפריפריה. מאידך, דרישתם להקים עוד בית חולים היא להבנתי דרישה עקומה. בית חולים הוא המקום הכי לא בריאותי.
סורוקה - למשל - נכנסים לאולם מפואר, פרוזדורים ענקיים, ממלכה ענקית , ואילו לחולה, שאולי מקווה בבית החולים להבריא - מגיע הכי מעט מהוצאות בית החולים.
מלבד זה, כעיקרון, לא קיימת תרופה שמרפאה ושאין לה תופעות לוואי, הרביצה הממושכת במיטה גם היא לא מוסיפה בריאות, שלא לדבר על חדר המיון שהוא בית משוגעים ממש, עד שאדם מפונה מחדר מיון למחלקה הוא מתייסר שעות ארוכות שבהן לא מתייחסים אליו.
בית חולים הוא הצלה למקרי טראומה. יש לנו לא מעט תאונות ופיגועים, אבל לגבי מחלות - הרעיון לרכז במקום אחד הרבה חולים, הוא רעיון בעייתי. בן אדם נדבק מהחולים האחרים ומשפע המבקרים.
ומה כן? - חינוך כל אדם לאחריות לבריאותו.
DV-2016-06-10-011756
10.6.2016
על מיניות חריגה - מצעדי גאווה והטרדות מיניות.
חלק ראשון - על הומוסקסואליות
DV-2016-06-10-013804
חלק שני - על הטרדות מיניות.
30.9.2016
מה האדם מלמד את גופו ולומד מגופו.
אני שאלתי את עצמי מה האדם מלמד את גופו ומה הוא לומד מגופו. גוף זה תמיד במובן גוף-נפש-ורוח
האדם מלמד את גופו את כל ההרגלים: הרגלי ניקיון, הרגלי אכילה, הרגלי נשימה, הרגלי יציבה ,הרגלים לראות את העולם כך או אחרת ועוד.
אנחנו לומדים מגופנו את כל הפעולות האוטונומיות ואוטומטיות. כמה גופנו בנוי ביעילות וכיצד מתחלקים התפקידים בצורה ברורה וחד משמעית בין המערכות השונות.
בטן שטוחה
04.10.2016
משאלת לב של כל האנשים. מעצם הימים הבטן השטוחה מתעגלת והולכת. צריך לחפש תירוצים. אחד מאשים את ההליקובקטר פילוריס, אחר מזכיר את פטריית הקנדידה (פטריה שאוהבת מתוק) וממליצים להימנע ממתוק וזה לא פשוט. אחר מאשים את ההורמונים, טסטוסטרון וכו'. יש גם מי שמאשים את הגנטיקה. אנחנו רק שוכחים להאשים את השביל למקרר
אחריותנו לבריאותנו.
DV-2016-12-16-003050
יום ששי, 17.12.2016
כמו שאין שום קשר בין חוק וצדק (למדתי את זה מסיפור עמונה), כך גם הקשר בין רפואה לבריאות הוא כמעט שלילי.
הרפואה שלנו במערב הנאור מבוססת על דיאגנוזות משוכללות והולכות, ואח"כ טיפול תרופתי או ניתוחי. לדעתי, רפואה זאת שמבוססת על זיהוי מוקדם של איזשהו ליקוי וישר ריצה לקבלת טיפול, חוטאת בכך שהיא מוותרת על אחריות הפרט לבריאותו דרך התנהגות מתאימה.
DV-2017-01-05-015133
יום ה', 05 ינואר 2017
על סל התרופות
בין בריאות ורפואה יש נקודות השקה אבל יש גם פער גדול. בריאות בעיני זה שיפור תנאי החיים, אוויר, מים, מזון, דיור, עבודה מספקת, וכו'. איזון בין מרכיבי החיים. זה הבסיס לבריאות, להבנתי. חלק מהבריאות היא היכולת לצאת ממחלות באופנים שונים. תרופות הן רק חלק מיכולת זאת.
REFLUX
DV-2017-01-15-063203
היום יום א' 15.1.2017
אני רוצה לדבר על נושא REFLUX
כשתינוק יורק או פולט, הרבה פעמים זה REFLUX, אם הוא אכל מהר מדי או יותר מדי, האוכל עולה חזרה.
תופעה מאד דומה קיימת גם באף. רירית האף מייצרת תמיד נוזל התואם את הצרכים. לפעמים הרירית מייצרת בעודף כדי להיפטר מעודף נוזלים או מגורמי מחלה. לפעמים האנשים, במקום להשתמש בממחטה, מושכים את הנוזל הזה, ואז במקום לרדת לממחטה, הנוזל חוזר למערות באזור האף והסינוסים, ולפעמים ה- REFLUX הוא עוד יותר אחורה, לגרון ומשם למערכת הנשימה או לוושט, ואז יש שפעת מלווה בשלשולים.
המקום השלישי הוא בדרכי השתן. אני ממליצה לאנשים ועוד יותר לנשים, להשתין יזום. לא לחכות עד שהשלפוחית מלאה. נראה לי שהתרוקנות יזומה כזאת תורמת לבריאות אותה מערכת, כי אחרת יש REFLUX: אם השלפוחית מלאה, היא משדרת אחורה שהשופכה סגורה, ואז יש מסר לכליות להפסיק לטהר את הדם מהפסולת המטבולית של פירוק חלבונים. זה מעמיס את הכליות ומכביד על הגוף, ולכן נכון לרוקן את השלפוחית באופן יזום.
DV-2017-05-27-045918
על אלרגיה -
רגישות יתר ותגובתיות יתר
DV-2017-06-17-005120
על בריאות ומחלות,
17.6.2017
העילה היא מאמר ב"נקסוס".
האמנם תורת החיידקים / וירוסים כגורם מחלה עיקרי תקפה גם היום? במלים אחרות האם יש לכל מחלה פתוגן יחיד.
גם בספרי "מיני פתולוגיה" עשיתי רשימה של גורמי מחלה, וביניהם גורמים הנמצאים בחסר או בעודף, גריית יתר של כ"א מ- 15 החושים גם היא מחלה. חסר במגע אנושי או מגע לא נכון לרקמה מסוימת, וכו'. כולם גורמי מחלה. רגישות יתר או חוסר רגישות, כנ"ל.
לדעתי, נכון היום לסכם שחיידקים או ווירוסים או פטריות אינם גורמי מחלה יחידים אלא הם תלויים בתינגודת ירודה של הגוף. מה הבעייה? שתעשייה שלמה של תרופות נלחמת בגורמי מחלה (חיידקים/ווירוסים) אלו.
בעקבות המאמר ב"נקסוס" גם אני שואלת: האם נשארנו בתקופת פסטר?
מדען אחר בשם רייף (Royal Raymond Rife) בנה בשנות העשרים של המאה הקודמת מיקרוסקופ משוכלל יותר מהמיקרוסקופ האופטי ובו יכול היה לראות פליאומורפיזם: שינוי צורה בווירוסים. באותה תקופה המציאו את המיקרוסקופ האלקטרוני שהאפיל על המיקרוסקופ של רייף, אלא שהמיקרוסקופ האלקטרוני לא ניתן להפעלה על רקמה חיה (in vivo).
ועוד - על תרומתם של חומרים פשוטים יחסית לשיפור הבריאות: מניטול כנגד פרקינסון וניאצינאמיד כנגד דלקות מפרקים בייחוד במפרק הברך.
DV-2018-03-21-052321
על המים ועל האוויר,
אבל בינתיים אינני יכולה שלא להתחיל בתלונותי על התאגיד ועל גל"צ המתואמים היניהם באיום על בריאותנו ורווחתנו. שר הביטחון לא פוסק לאיים שהמלחמה הבאה לא תהיה דומה לקודמותיה, מאיימים עלינו שביום האדמה אלפי ערבים יסתערו על הגדר. למה מאיימים עלינו? שיאיימו על האויב!
הדלות שהתאגיד משרה עלינו - ממש בושה! אפילו בהפסקות בין נושא לנושא משמיעים מוזיקה לועזית רועשת וצורמת, ואם כבר משמיעים איזהו שיר בעברית - איזו דלות של תוכן ושפה!
ועכשו לנושא העיקרי: המים והאוויר. ברור שאי אפשר בלי המים שהם החיים, ותהליך המידבור מאד מדאיג. בכל זאת, אנחנו בישראל, יש לנו די מים לשתייה, רחצה והשקייה, אבל עלינו לדעת את כל המטרדים המצטרפים. במקומות רבים בעולם גילו שמי השתיה בבקבוקים מכילים שאריות לא בריאות שמקורן בפלסטיק. גם מי ברז מכילים שאריות מצנרת ישנה. חלק מגורמי הזיהום עברו סינון והרחקה, אך חלק נשאר במים.
אני רוצה להציע דבר חדש - גיוון. לא לפחד מכל סוגי המים אלא להרבות בשתייה. בייחוד באקלים שלנו, וממקורות מגוונים. וגם - "מי-רק".
ועכשו להרגלי נשימה - אבל על כך בפרק הבא...
DV-2018-03-28-065325
כמו אוויר לנשימה...
על נשימה נכונה, מבנה בית החזה והסרעפת, למה לא מדויק לדבר על "נשימת בטן", כיצד יציבה נכונה מסייעת לנשימה, מקצבי הנשימה, מה עדיף: עודף חמצן או חוסר חמצן, תפקידו של ה- CO2 , חשיבות הנשימה דרך האף, ועוד...
DV-2018-04-10-055826
ביופידבק אוטוגני
יום ג' , 11.04.2018 - פידבק הוא משוב, ביופידבק היא שיטת טיפול, או משפחה של שיטות טיפול המנסות להשפיע על המערכים האוטונומיות על מנת לשפר לחץ דם, תהליכי נשימה וכדומה. ביופידבק אוטוגני הוא כאשר אנחנו המטפלים של עצמנו.
DV-2018-05-04-215258
ראייה מאוזנת
משהו על בריאות. בריאות לפי גישתי כוללת תמיד ראייה מאוזנת בין גוף, נפש ורוח. מרכיב נוסף באותה שלמות היא התייחסות לעברים השונים שעברנו, והפן השלישי הוא שייכויותינו, שיש להן השפעה אדירה על הבריאות.
התקופה שלנו גרמה לשגשוג של המדעים: ביולוגיה, גנטיקה, כימיה וכו' וגרמו לכך שיש הפרדה כמעט מוחלטת בין תופעות שהגוף במרכזן לבין תופעות שמרכזן הוא נפש ורוח. באוכלוסיות שונות המרכיב הנפשי הוא מועדף, ויש שיטות טיפוליות שמדגישות חוויות רגשיות מגילאים מאד צעירים. כמה חוויות שחוויתי לאחרונה הראו לי עד כמה גישה זאת תוקעת את האדם בעברו ולא מאפשרת לו להתפתח.
דוגמאות: האשמת הלינה המשותפת בקיבוצים בכל מיני דברים שונים ומשונים, הטרדות מיניות מלפני שנות דור, ועוד.
DV-2018-05-05-090434
ריטאלין
מוצ"ש, 5.5.2018.
בשבת בבוקר אני זוכה לשמוע את ד"ר נוי ואת יעקב אגמון. היום השידור של ד"ר נוי עסק בריטאלין, והנושא היה הפרעות קשב וריכוז.
איבדתי הרבה כבוד לפסיכיאטריה שמגינה על זכותה לכלוא חולים. היום אחרי השיחה על הריטאלין ודרישתו של הפסיכיאטר שרק להם מותר יהיה לרשום ריטאלין אבד לי עוד מעט הכבוד שהיה לי למקצוע זה. מילה אחת לא נאמרה על תופעות הלוואי. בעיות שינה, אובדן תיאבון, הקטנת גובה, ועוד.
אני רוצה במקום זה להציע ביופידבק אוטוגני. חנך לנער על פי דרכו.
DV-2018-05-24-085309
עבודת צוות
צוות מדענים באוניברסיטת ת"א מצאו קשר אפשרי עם מחלת ALS, ניוון שרירים ללא פיתרון, הגורמת לניוון כל השרירים ובסופו של דבר מוות. אילן גרה, בן דודי, הוא דוגמה לכך.
במקום לבחון את העצבים התנועתיים,הם בחנו את הקשר בין העצב לשריר, ומצא שהשריר מפריש חומרים הפוגעים בעצב.
מה אומרת גישתי ההוליסטית בסוגיה זו? - על עבודת צוות.
2 הצוותים הראשונים הם קשיחים. פגיעה באחת מחוליות הצוות משביתה את תפקוד הצוות כולו.
הצוות הראשון הקבוע הוא החושים, הצוות השני הוא צוות התנועה.
2 הצוותות האחרים הם גמישים.- צוות הרגשות המפעיל את 6 המערכות הפנימיות,
והצוות האחרון הוא הצוות של מערכת העצבים המרכזית: פיקוח על תיפקודים חיוניים, ערנות ושינה, חשיבה, דיבור, תכנון תנועה, זיכרון ועוד (8 תיפקודים).
DV-2018-07-06-023944
על המגנזיום החסר במים המותפלים
בתקשורת מדברים על המגנזיום החסר במים המותפלים. אני מקווה שלא יוסיפו מגנזיום למים אלא יאפשרו לכל אחד לקחת מגנזיום דרך תוספים כראות עיניו ולפי צרכיו.
DV-2018-07-06-025457
על הגן BRCA1
התקשורת מדברת לאחרונה על אלפי נשים שעברו ייעוץ גנטי שגוי אצל פרופסור בורוכוביץ, לשעבר מנהל המכון הגנטי בבית החולים בני ציון. לפי דברי משרד הבריאות הומלץ לאותן נשים על ידי הפרופסור שלא לבצע בדיקת מעבדה לאיתור מוטציות גנטיות שגורמות לסרטן השד והשחלה (מוטציה BRCA ). להלן דעתי בנושא...
DV-2018-07-19-062946
שלושה עניינים מתוך הגיליון האחרון של NEXUS
א. אקנה (Acne, "חצ'קונים" בעברית) - מה הגורם לכך? מאמר חדש ב"נקסוס" טוען שהפלואורינציה של מי השתייה
ב. האמנם חיסונים הם בטוחים? המאמר ב"נקסוס טוען שקשה עד בלתי אפשרי להימנע מזיהום בחיסונים.
ג. האם השיטה המדעית המבוססת על מאמרים שעברו "סקר עמיתים" (peer review) אמינה ומונעת כשלים?
DV-2018-08-01-230616
על פסיכולוגיית ההמון
הפסיכולוגיה מאופיינת בד"כ בחקר נפשו של הפרט, אך גם לקבוצות ישנה פסיכולוגיה וגם להמון. פסיכולגיית ההמון היא בד"כ אלימה ונוטלת מהפרט את יכולת שיקול הדעת העצמאי.
מספר דוגמאות לפסיכולוגיית ההמון העכשוית:
(*) הטרדות מיניות
(*) מצעדי הגאווה
(*) ההתנגדות לחוק הלאום
על זקנה רפואה ופטריוטיות
DV-2018-08-17-044421
על זקנה - קשורה תמיד בשינויים של דלדול כוחות גוף, נפש ורוח. בכל זאת, לי נראה שזקנה שמטפחת תלות היא מכוערת, וצריך לשמור על אי התלות ולהיות פעיל. מה שהכי חשוב בעיני היא גם הזכות לקצר סבל, ובעיקר לקצר התפוררות לעיני עצמי ולעיני כולם.
על רפואה והשקפה לבריאות בישראל - המוסדות שלכאורה ממונים על שיפור בריאות עוסקים בההיפך. הם מגויסים לעשיית הון בשירות התעשיה. מייצרים מוסר של הארכת תוחלת חיים בערך בפני עצמו. גישתי ההוליסטית עדיפה על התמחויות ותת התמחויות.
על פטריוטיות - עם ישראל הוא עם עתיק ומאד חכם. שתי סיסמאות נולדו כאן והן שיקריות ומכוערות: האחת היא שלום עכשו והשנייה היא שתי מדינות לשני עמים. איזה ש ני עמים? מי הוא העם השני? אני חוזרת לחלום שלי ושל רבים, שארץ ישראל לפי הקושאן בתנ"ך ולפי תוצאות מלחמת ששת הימים היא ארצו של העם היהודי.
DV-2018-09-14-035735
על פלאי חוש הראייה.
כל החושים פלאיים בעיני, ואני משתדלת להיות שוויונית לגבי כל חוש וחוש. תמיד ניסיתי להפחית בערכם של 5 החושים שממוקמים בראש לטובת שאר ה- 10 שממוקמים בכל הגוף.
ובכל זאת אדבר כאן על הראייה: אני נחשבת לעיוורת, סובלת מניוון מקולארי (AMD) אבל יש דברים שאני רואה. לפני כעשרים שנה עברתי ניתוח קטראקט בירושלים הדסה, ושאלתי את הרופאים מה בהתנהגותי גרם לאותה עכירות. לא טרחו להסביר לי ואולי לא ידעו. כעבור זמן מה, הרגשתי תוך כדי נסיעה כאילו במכוניות שנוסעות מולי, הגג מתעוות. גם לזה מצאו איזשהו שם, "דרוזן", אבל לא ידעו לומר לי מה בהתנהגותי גורם לזה או יכול לשפר. לאט לאט ראיתי פחות ופחות וזיהיתי פחות ופחות, אבל למדתי לחיות עם זה. כל עוד אתה זקוף והראש בסדר - ממשיכים לחיות.
יום אחד גיליתי שהמון דברים אני לא רואה, אבל אני גם רואה המון דברים שלא קיימים. גם את זה הרופאים אמרו שמכירים אבל לא יודעים מה זה, והמליצו לי לא לדבר על זה כדי שלא יחשבו שהשתגעתי.
לאחרונה הופיע משהו חדש: אני פותחת דף ולא מצליחה לזהות את האותיות ולא מצליחה לדעת איפה למעלה ואיפה למטה. איכשהו, לאחר מנוחה זה השתקם, שוב ללא הסבר.